9 Ocak 2013

10 OCAK : ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ...


Geçtiğimiz yüzyıldan bu yana, “yasama,”, “yürütme” ve “yargı” erki ile birlikte “çağdaş demokrasilerin dördüncü erki” kabul edilen “basın”, günümüzde, her türlü baskı, sindirme ve sansür yöntemleri karşısında yaşam kavgası veriyor.

Yakın zamana kadar, siyasal cinayetlerle yaşam hakları ellerinden alınan gazeteciler, bugün demokratik hukuk devletine yakışmayan gerek idari, gerekse adli uygulamalarla karşı karşıya.

Ülkemiz, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün son “Basın Özgürlüğü Endeksi”ne göre 179 ülke arasında 148. sırada.

Gazeteciler, mesleklerini yaptıklarından dolayı tutuklu.

Basılmayan kitapların yasaklandığı bir ülke sözkonusu.

Gazete patronları, çalışanlarına sendikal örgütlenmeyi çok görürken, gazetelerini devletle ticari ilişki kurmak adına aracı olarak kullanmaktan çekinmemekte.

Özgür ve bağımsız basının giderek yok olduğu, “yandaş basın” kavramının literatüre girdiği, “yandaş” olmayana yaşam hakkının tanınmadığı bir dönemden geçiyoruz.

24 Ocak 1993’te bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Uğur MUMCU’nun katledilişinin 20. yılında, “Bu gazeteci, ona özel muamele yapın” emri ile 8 Ocak 1996’da henüz 27 yaşında iken gözaltına alındıktan sonra dövülerek katledilen Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin GÖKTEPE’nin öldürülüşünün 17. yılında, 19 Ocak 2007 tarihinde katledilen Agos Gazetesi Yazarı Hrant DİNK’in öldürülüşünün 6. yılında, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa BALBAY’ın tutukluluğunun 1407. gününde, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak ne derece olanaklı tartışılır ama, yine de bu karanlık tabloya karşın, halkın haber alma özgürlüğünün güvencesi olan ve tüm bu baskılara karşın hâlâ inatla mesleklerini onurlu biçimde yerine getiren, eğilmeden, bükülmeden özgürlük kavgasına devam eden kahraman gazetecilerin ve basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarız.

Dileğimiz, gazetecilerin öldürülmediği ve mesleki faaliyetlerinden ötürü hapse atılmadığı bir Türkiye özlemidir.

Abdi İPEKÇİ’ye, Ümit KAFTANCIOĞLU’na, Çetin EMEÇ’e, Turan DURSUN’a, Uğur MUMCU’ya, Metin GÖKTEPE’ye, Ahmet Taner KIŞLALI’ya, Hrant DİNK’e ve yaşamlarını bu uğurda yitiren tüm gazeteciler ile bu uğurda özgürlüklerinden yoksun bırakılan Mustafa BALBAY başta olmak üzere tüm tutuklu gazetecilere selam olsun.

Atatürkçü Düşünce Derneği 
Giresun Şubesi Yönetim Kurulu a.
Şube Başkanı