26 Şubat 2012

4 + 4 + 4 YASASI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI...


KESİNTİSİZ EĞİTİMİN 4 YILA İNDİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ…

4+4+4 Zorunlu Eğitim Formülü(!) adı altında Ulusal Eğitim Sistemini kökten değiştirmeyi ve geriye götürmeyi amaçlayan yasa önerisi, iktidar partisinin grubu tarafından Meclis gündemine getirilmiştir.

Yasa önerisini, olumlu ve ilerici göstermek adına, “zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığı” ileri sürülmektedir.

İlk bakışta bu, olumlu bir değişiklik gibi gözükmektedir. Ancak, getirilmeye çalışılan bu sistem ile, 8 yıllık KESİNTİSİZ eğitim yok edileceği gibi, 8 yıllık KESİNTİSİZ eğitimden önce geçerli olan 5 yıllık KESİNTİSİZ eğitimin de gerisine gidilmektedir. Zira, KESİNTİSİZ eğitim 4 yıla indirilmektedir.

Nitekim, zorunlu eğitimin “KESİNTİSİZ OLMAYACAĞI” yasa önerisinin 9. maddesinin gerekçesinde açıkça yeralmaktadır.

Burada amaç, 8 yıllık KESİNTİSİZ eğitim projesi ile rövanş mücadelesidir; 8 yıllık eğitim ile ortadan kalkan dinsel eğitim veren okulların orta kısımlarını yeniden canlandırmaktır.

Yapılması düşünülen bu değişiklikler, aynı zamanda, kız çocuklarımızın okullaşma oranını da düşürecektir. Halen dahi önünü tam olarak alamadığımız, “kız çocuklarının okula gönderilmemesi”, “çocuk denecek yaşta evliliklerin gerçekleşmesi” gibi birtakım çağdışı olgular cesaretlendirilmiş olacaktır.

Yine bu değişiklikler ile çalışma yaşamına “çocuk işçiler” kazandırılacaktır. Avrupa Birliği ülkelerinde, çocukların mesleki eğitime yönlendirilme yaşının gün geçtikçe ileri yaşlara taşınması tartışılır ve gerçekleştirilir iken, Türkiye Cumhuriyeti’nde bunun tam aksinin gerçekleştirilmeye çalışılması, Avrupa Birliği düşüncesinden de ne denli uzaklaşıldığını göstermektedir.

Bu tehlikeli bir yoldur. Amaçlananın, “dindar(!) ve kindar bir gençlik” yetiştirmek olduğu açıktır. Yeniden eski tartışmalara dönmek ve çağdaşımız olan gelişmiş demokrasilerde yapılanları yok saymak, ülkeye ve topluma bir şey kazandırmayacaktır. 

Ülkemizde, zorunlu ve KESİNTİSİZ eğitimin, okul öncesi eğitimin de eklenmek suretiyle daha da arttırılması yönünde tartışılması ve yaşama geçirilmesi gerekir iken, eğitimin KESİNTİSİZ olmaktan çıkarılıp, bırakın 8 yıllık KESİNTİSİZ eğitimi, öncesinde geçerli olan 5 yıllık KESİNTİSİZ eğitimin de gerisine düşürülmesi kabul edilemez.

Kemal ATATÜRK’ün ülkesinde, 19 Mayıs’ın kutlanmamasından Gençliğe Hitabe’nin kaldırılmasına ve şimdi de KESİNTİSİZ eğitimin 4 yıla indiriliyor olmasına ilişkin görüntülerin yaşanması çok acıdır.

Bu nedenle, daha çağdaş, daha demokratik, dogmaların olmadığı bir toplum özlemi içinde olanların da bu yasa değişikliklerine karşı durması gerektiği açıktır.

Atatürkçü Düşünce Derneği Giresun Şubesi olarak, toplumsal enerjimizin, insanımızın refah seviyesinin yükseltilmesi, çağdaş demokrasiye kavuşulması, bilimsel ve özgür düşünen bireyler yetiştirilmesi gibi gerçek ve gerekli çözümler üzerine harcanması ve bir an önce bu yanlışlıktan dönülmesi gerektiğini belirtiyoruz.

Av. Ahmet KÖKSAL
Giresun ADD Şube Başkanı